Antikviteter & Klockor

antikviteter

Antikviteter är ett samlingsnamn för föremål som är något äldre och har ett visst kulturhistoriskt värde. Ordet kommer ursprungligen från Antiken som är tidsepoken då det främsta klassiska kulturarvet formades och det var under renässansen och framåt som europeiska kungar och furstar samlade på sig många av dessa föremål. När man pratar om antikviteter idag så behöver de dock inte vara från någon specifik tid eller ett speciellt föremål. Svenska akademins ordlista förklarar termen som en fornsak eller gammaldags föremål. Förr i tiden fanns en tulltaxa och därmed sattes en 100års gräns på antikviteter men denna togs bort och i samband med det även ålder specifikationen för antika föremål. Föremålen brukar vanligtvis vara allt från vapen och klockor till möbler och andra hushållsföremål.

Förutom att antikviteter har ett kulturhistoriskt värde och därmed ett ekonomiskt värde för ägaren, dessa föremål är även av värde för forskare för att lättare kunna förstå sig på det förflutna. Föremål gjorda på vissa tidsepoker är nämligen gjorda på olika sätt och av olika föremål, man kan även lista ut vilken typ av verktyg man har använt sig av för att tillverka produkten. På så sätt kan man få reda på vilka typer av material man har haft tillgång till.

Vad gör antikviteter värdefulla?

Beroende på vilken typ av antikt föremål det är, så har det ett visst värde på marknaden. Det är även utbud och efterfrågan som bestämmer priset på produkten och under senare år har intresset för antikviteter vuxit dramatiskt. TV-program världen över visar och värderar privatpersoners olika produkter och det är en orsak till det ökade intresset. I Sverige visas bl.a. Antikrundan som har pågått i flera säsonger och är ett väldigt omtyckt program. En av programledarna var Kurt Ribbhagen, han har själv ett företag som handlar med antikviteter.

Det kan vara svårt att veta om man äger ett antikt föremål som faktiskt har ett värde. Många känner att man kan bli av med lite grejer som legat på vinden samtidigt som man gör sig en slant. För att ta reda på ifall det man äger faktiskt är värt någonting så kan man ta reda på detta på flera olika sätt. Att låta professionella värdera objektet är nog det smidigaste sättet även om det kan kosta lite. Genom en professionell åsikt så kan man auktionera bort objekten utan att lägga ut det för billigt. Vissa antikviteter är tydliga gällande vilket år de kommer ifrån samt vilken tillverkare och då behöver man inte anlita någon att kolla detta åt en själv. Vad man själv kan göra för att ta reda på fakta om objektet är en okulär besiktning av varan. På det sättet så kan man finna stämplar innehållandes massvis med information. Är man osäker på vilken ädelmetall föremålet är utformad i exempelvis ifall det har oxiderats och skiftat i färg så har dessa nästan alltid stämplar med. Eftersom att dessa stämplar har ändrats med tiden och beroende på vart de är ifrån så kan man genom att söka på internet hitta informationen om stämpeln på ett lätt sätt. Det finns även massvis med lektyr innehållande information om stämplar och antika föremål i övrigt om man vill fortsätta sin forskning på objektet man äger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *