Miljö och verksamhet

Hur många gånger har man inte stått där med tappad haka. Än en gång har någon lyckats att förstöra en alldeles fantastisk miljö och istället börja bygga upp ännu en kloss med glaspartier. Varför kunde man inte ta tillvara på det som fanns? Det kan väl inte vara så svårt, eller?

Ja, det är väl det som är den fråga som de flesta av oss ställer. Var ligger brytpunkten för att det ska vara lönsamt att renovera istället för att riva och bygga nytt? Medelvägen, var går den, och finns det någon sådan?

Vi pratar ofta om hur värdefulla vissa äldre föremål är i teveprogram som ”Anikrundan” med flera. Detta är dock något som man inte tar någon större hänsyn till i stadsplaneringen i framför allt i medelstora svenska städer. Nej, det är lättare att riva ner och bygga nytt. Speciellt var ju detta fenomen katastrofalt vanligt på sextio- och sjuttiotalen. Då var det också de mindre samhällena, ofta de då kallade ”köpingarna” som stod för rivningshysterin. I många orter ser det precis likadant ut; i centrum en livsmedelsbutik, en vårdcentral, apotek, polis och systembolag i samma komplex. Och dessutom jättefult gjort. Där är det fullständig avsaknad på design, i alla fall god design. Det är klart att det är någon form av design. Funktionen är ju okej, men utseendet, och miljön?

Tanken är att efter hand kunna presentera några lyckade föryngringar av äldre byggnader. Insamlingen börjar nu så kom gärna med tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *