Stora Verk

Mark Rothko

orange-red-yellow

Mark Rothko, egentligen Marcus Rothkowitz, född 25 september 1903 i Daugavpils, Lettland, räknas till en ledande gestalt inom den abstrakta expressionismen. Han studerade måleri för Max Weber och var även verksam vid WPA Art Project 1936-37 och grundade en konstskola 1948 tillsammans med William Baziotes, Robert Motherwell och Barnett Newman i New York. Mark Rothko var ursprungligen påverkad av den frihet i uttrycket som han fann hos Miró, Ernst och de amerikanska surrealisterna, men hans mogna verk växte fram i form av enkla, abstrakta bilder eller symboler uppbyggda av färg, linje och form: flytande vågräta rektanglar med suddiga konturer och en bakgrundsfärg som subtilt och dramatiskt förhåller sig till rektanglarnas färg. Jämte Clyfford Still, Barnett Newman och Ad Reinhardt utvecklade Mark Rothko en icke-geometrisk, ren och enkel stil med ett starkt, stämningsmättat uttryck. Mark Rothko led under lång tid av depression, och i februari 1970 begick han självmord i sin ateljé i New York.

En målares verk utvecklas mot allt större klarhet, till ett undanröjande av alla hinder som står mellan målaren och idén, och mellan idén och betraktaren. Att uppnå denna klarhet är att bli förstådd.

Stora bilden: Mark Rothkos konst betingar numera höga priser på konstmarknaden. Hans Orange, red, yellow från 1961 klubbades i maj 2012 för knappt 600 miljoner kronor (86,9 miljoner amerikanska dollar) vid en auktion på Christie’s i New York. Denna abstrakta målning innehåller tre horisontella färgfält av ökad storlek uppifrån och ner, i tre nyanser av orangerött. Konstverket blev därmed det dittills dyraste moderna konstverket i världen.

mark-rothko

Shaun Tan

shaun tan

Shaun Tan, är en australisk författare och illustratör. Han är född 1974 och har publicerat ett tjugotal böcker, bland dem The Rabbits (1998), Borttappad (The Lost Thing, 2000), Det röda trädet (The Red Tree, 2001), Ankomsten (The Arrival 2006) och Berättelser från yttre förorten (Tales from Outer Suburbia, 2008). Filmatiseringen av The Lost Thing belönades med en Oscar för bästa animerade kortfilm 2011.Tan finns översatt till ett tiotal språk, bland annat spanska, tyska, kinesiska, norska och svenska. Shaun Tan tilldelades 2011 års Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).

Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder.

shauntan

Erland Brand

erland_brand_1

Erland Peter Brand är en svensk konstnär som bor och verkar i Göteborg. Erland Brand föddes i Arvika 5 oktober 1922. År 2000 presenteras han i en separatutställning på Moderna museet. Intresset för hans teckningar är stort och 2008 utgavs boken Huvuden som övergår i landskap som samlar en stor mängd av hans svartvita tuschteckningar från 1950-talet och framåt. 2011 visades delar av dessa teckningar på en utställning tillsammans med graffitikonstnären NUG på Konstakademien i Stockholm, och 2014 presenterades cirka 300 teckningar och 130 självporträttsmålningar på Göteborgs Konsthall.

…drömda resor i ett entropiskt försvinnande universum. Ett gigantiskt arkiv av döda och levande språk. Ett maniskt arbete utan början eller slut.

erland